Als het goed is heeft iedereen er wel eens iets over gehoord: SOA’s. Bij de seksuele voorlichting op de basis- of middelbare school zou het ter sprake moeten komen. Ook ouders geven er vaak een (korte) voorlichting over. Maar hoe je weet je nu zeker dat je een SOA, (seksueel overdraagbare aandoening), hebt opgelopen?
Klachten of juist niet?
Wat je ook leest of hoort: het is mogelijk een SOA op te lopen en hier niets van te merken. Het is dan ook een fabeltje dat een seksuele aandoening altijd gepaard gaat met blaasjes, jeuk of uitslag. Dat betekent niet dat je nooit iets merkt. Soms zijn er zichtbare verschijnselen, zoals de eerdergenoemde blaasjes of uitslag. Ook wondjes of wratjes zijn mogelijk zichtbaar. Daarnaast hoor je vaak dat plassen zeer kan doen, dit is ook een indicatie dat er sprake kan zijn van een SOA.
Denk je een SOA te hebben, eventueel zonder klachten, bijvoorbeeld omdat je onveilige seks hebt gehad en jouw partner aangeeft wel klachten te hebben, doe dan een SOA test. De opties bespreken we hieronder.
Wat te doen als je denkt een SOA te hebben?
Als je een SOA denkt te hebben is het belangrijk om niet in paniek te raken. Dit kan iedereen overkomen. Goed om te weten is dat de meeste SOA’s goed te behandelen zijn. Het belangrijkst is dat je eerst gaat testen. Hiervoor zijn verschillende opties. Je kunt naar de huisarts of de GGD gaan voor deze test. Tot de leeftijd van 25 jaar is het volledig gratis om je te laten testen op SOA’s bij de lokale GGD. Maak hiervoor simpelweg een afspraak op hun website.
Een andere manier is de SOA zelftest. Hieronder meer over deze, volledig anonieme en betrouwbare, optie.
SOA zelftesten
Niet de COVID-zelftest, maar de SOA zelftest. Een veel meer betrouwbare test dan die van de COVID. Je kunt binnen 10 minuten, helemaal zelf, een monster afnemen en deze sturen naar het laboratorium van de zelftest. Dit doe je met de retourenvelop die bij de SOA zelftest wordt geleverd. In het laboratorium bepalen zij binnen twee dagen of er een SOA gevonden kan worden. De SOA zelftests zijn uitermate geschikt voor een snelle en betrouwbare diagnose van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals: Chlamydia, Gonorroe, Syfilis, Hepatitis B, Trichomonas, AIDS en HIV. Dit alles zonder wachttijd, hoge kosten of gênante situaties.